جلسه اول

 یکی از ویژگی های بشر این است که از کودکی به سادگی و به سرعت فرا می  گیرد. فراگیری هر مهارت و موضوعی دو جنبه دارد؛ یکی یادگیری خود آن مهارت  است و دیگری چرایی و به عبارتی زمان و نحوه استفاده از آن مهارت است؛ که  همیشه این جنبه دوم مورد بی توجهی واقع می شود.

بی توجهی به نحوه استفاده درست از یک مهارت باعث می گردد که نه تنها  فرد به تعالی و رشد دست نیابد بلکه او را به سمت سقوط و افول سوق می دهد.

یکی از مهارت هایی که از کودکی با همین اشتباه به انسان آموخته می شود  قرائت قرآن است. یعنی فرد تمامی مهارت های تجوید و ترتیل را پله به پله می  آموزد و در انتها که تمامی آنها را فرا گرفت احساس می کند که این مهارت را  در حد کمال آموخته است و این در حالی است که مهمترین قسمت آن یعنی زمان و  نحوه استفاده از این مهارت را به او نیاموخته اند.

زمانی این مهارت (و همچنین سایر مهارت ها) با توجه به هر دو جنبه ذکر  شده توسط فرد آموخته می شود که آموزگار خود به این دو جنبه توجه داشته باشد  و بر همین اساس آموزش دیده باشد.

پله اول در درست خواندن قرآن و فراگرفتن آن این است که بدانیم برای چه  قرآن می خوانیم. اصل اول برای رسیدن به این مطلب آن است که بدانیم قرآن  کلام الله است (اصلی که هیچ یک از فِرق مسلمانان در آن اختلاف ندارند)؛ به  این معنی که کلام الله، بوده، هست و خواهد بود. با این دید خود را برای در  معرض کلام خدا قرار گرفتن آماده سازیم.

نکته بعدی آن است که مخاطب قرآن پیامبر(ص) بوده است، نه ما. قرآن  (کلام خدا) زمانی مارا مورد خطاب قرار می دهد که توسط فرستاده خدا (لسان  الله) برای ما تلاوت شود. در این صورت است که درک واقعی از قرآن در درون ما  صورت می پذیرد (بدون هیچ شک و شبهه ای). بنابراین در هنگام تلاوت قرآن می  بایست از خدا خواست که کلامش را به لسان خودش(امام زمان (عجل الله تعالی  فرجه) ) به گوش ما برساند. به این جهت است که سفارش شده است در هنگام تلاوت  قرآن به نیابت از یکی از ائمه(علیهم السلام) قرآن را قرائت نمایید.

نکته دیگر آن است که ما در تعلیمات مربوط به قرآن می آموزیم که چگونه قرآن را بخوانیم ولی هیچگاه یاد نمی گیریم که به چه صورت به آن گوش فرا  دهیم، گوش دادن یک از مسائل مهم در بهره مندی از قرآن است.

در این ماه، قرآن را به روش زیر تلاوت کنیم:

۱.مقدار کم (در حدود ۵ دقیقه آزاد)

۲.با کمی تامل

۳.آهسته

برای آگاهی از روشهای انس با قرآن به مبحث «انس با قرآن» مراجعه گردد.